Överraskning

I söndags, efter en kopp kaffe på Jup's café (mycket gott kaffe och mycket goda mackor, men tyvärr lite för trendigt) så fick jag sätta mig i bilen och inte veta vart vi skulle åka. Jag är inte så mycket för överraskningar eftersom jag vill ha kontroll på vad som händer, men jag sa inget utan försökte gissa mig till vad slutdestinationen skulle bli i stället. Kameran var med, så jag gissade på kustbandet. Och ut på Hisingen bar det och jag log inåt och tänkte att vi kanske ska fotografera havererade maneter i Sillvik. Men så svängde Harre av mot flygplatsen och då var jag övertygad om att vi skulle fotografera lågt flygande lågprisflyg à la Ryan Air. Vi har gjort det förr och jag avskyr att stå mitt under ett plan som går in för landning. Vrålet från motorerna är öronbedövande och att se denna enorma kropp av stål sikta rakt mot mig är inte precis mitt val av söndagsnöje. Fast jag måste nog erkänna att det är lite spännande ändå... Men nu var det inte det vi skulle göra, utan vi sammanstrålade med en grupp människor som alla, liksom vi, skulle se Aeromuséet under flygplatsen. Det var annorlunda och spännande det med.
Efter att vi fått en privat flyguppvisning, utförd av en kille som tränade inför jippot som går av staplen i slutet av augusti, vandrade vi ner mot en öppning i berget. Där delades vi upp i två grupper och med två oerhört duktiga guider gick vi ner i berget för att titta på maskiner, varav de flesta hade vingar. Jag provsatt vid spakarna på en helikopter men vägrade krypa ner i ett jaktplan. Jag gör inte allt för kameran. Så det så. Av den guide som gick med vår grupp fick vi höra hur flygplanen var konstruerade, när de togs ur bruk, om de fortfarande var flygdugliga, allt berättat med stor kunnighet och på bruten svenska. Vår guide var engelsman, men hade bott i Sverige i 30 år. Det var i alla fall underhållande och efter ett par timmar tog vi paus i en kafeteria som låg 27 meter ner i berget. Det var inte kaffet och kanelbullarna som var det fantastiska, utan att det var att vara där vi var!
Ta en titt på länken jag lagt ut om muséet och försök hitta en dag när de har visning, för det här var något annorlunda, även om man som jag egentligen inte är intresserad av flygplan. Gör en utflykt till fiket i underjorden och se ett stycke svensk historia på vägen!
    
Fiket                            Flygaresset..              Flygplan

Kommentarer
Postat av: Harre

Helt klart.
Det var både intressant och spännande att besök den gamla försvarinstallationen som blev ''av-hemlifierad'' först 1998. Det är ett gott tips för de som har barn då man både får provsitta flera av flygplanen och det mycket att se på.

/Harre

2008-04-16 @ 09:43:05
Postat av: Teddan

Visningen tog 3 timmar, men det märkte jag inte av. Tiden bara, ö-hum, flög iväg.... :)

2008-04-16 @ 10:05:39
Postat av: Madde

Det måste ha varit enormt spännande. Både djupt och högflygande samtidigt, något jag aldrig trodde Teddan skulle vara road av. Men som man säger "på gamla dar" eller något sådant. Om man promenerar utmed älven, på Göteborgs sidan förstås! Finner man en hel del som påminner om det stora kriget/krigen. Man skulle lätt kunna få för sig att vi var mycket utsatta med alla de skytte värn och fästningar man kann finna bortom älvsborgsbrons fäste. Gamla krigsfartyg (och ibland nya) ligger för ankare där. I alla fall gjorde dom det när jag var i Sverige sist. Det kan man säga är mer ytliga objekt(ha ha)än gruv shackt. Varning! fiken är svin dyra men ta med en picknick korg eller som jag brukade göra,plastpåse med en st grillad kyckling, en panfrang och ett gäng bira, då får man en lyckad combi dag (dvs kultur och bärsa)har man tur lyser den stora lampan oxå vilket innebär en lätt rödaktig lyster i plytet. Praktiskt att skylla på efter alla öl man i kulturens anda hällt i sig.
Kram från ett varmt Cypern

2008-04-16 @ 10:52:02
Postat av: Eva W

De där fiken med tanterna och det riktiga kaffet finns i Alingsås. Där finns trendcaféer med, men också flera med femtiotalsstuk och gubbar med keps.
En cafélördag i Alingsås nästa helg som omväxling till flygplanen kanske?

2008-04-16 @ 11:17:31
URL: http://dogspot.se
Postat av: Teddan

Nu börjar idéerna trilla in - och ända ifrån Cypern! Och ända ifrån Alingsås... :)
Ja, vi har nog funderat på Alingsås eftersom det "går rykten" om att det ska vara en kaféstad, men varför finns det inga såna kaféer inne i Göteborg..? Jag lovar att vi hör av oss om vi tar svängen om, för då kanske vi kan få en guidad tur i Alingsås....?
Och Älvsborgsbrons fäste är förstås ett trevligt utflyktsmål och det kommer också att följas upp. Det är riktigt trevligt att glida runt och hitta på saker som i slutänden resulterar i en kopp kaffe med doppa. Eller en kall öl på klipporna under bron i solens sken.
Och Madde, du får gärna berätta hur en fika på Cypern ter sig. Är det söt marmelad och tjockt kaffe som gäller? :)

2008-04-16 @ 12:04:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0